piątek, 6 lutego 2015

Tort Czarnolas

Tort Szwarcwaldzki był pierwszym tortem, jaki odważyłam się zrobić :) Trochę różni się od tradycyjnego przepisu - zamiast czekolady do biszkoptu dodaję kakao i budyń czekoladowy, a do ponczu najczęściej używam zwykłej białej wódki. Na zdjęciu poniżej jest tort z jednej porcji podanych składników, ale można też zrobić tort prostokątny z 1,5 porcji (zdjęcie niżej). 
Biszkopt najczęściej piekę dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił. Tortownica powinna mieć szerokość ok. 27cm.




      Składniki:
  • 8 jajek
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 3/4 l śmietany 30% lub 36%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 śmietan-fix
  • odrobina zapachu migdałowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 200 ml wódki białej lub wiśniówki
  • ok. 300 ml syropu lub kompotu wiśniowego
  • wiśnie z syropu/kompotu
     Wykonanie:
  • Dno tortownicy o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Żółtka wymieszać z zapachem migdałowym. Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie na przemian dodawać cukier i żółtka, miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Biszkopt zostawić na kilka godzin lub na noc w tortownicy.
  • Śmietanę schłodzić w lodówce, a przed samym ubijaniem można włożyć ją na ok. 20 minut do zamrażalnika. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać czubatą łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę i połączyć ją ze śmietaną. 
  • Przygotować poncz do nasączenia blatów. Wymieszać w misce wódkę z syropem/kompotem.
  • Biszkopt delikatnie wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat położyć na tacy lub talerzu, na którym będziemy podawać tort i nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć ok. 1/3 śmietany, a na niej ułożyć 1/2 wiśni z syropu (ewentualnie kilka wiśni zostawić do dekoracji). Przykryć drugim blatem i przełożyć go w ten sam sposób. Ostatni blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałą śmietaną (ewentualnie zostawić odrobinę do dekoracji) i obsypać startą na tarce gorzką czekoladą. Tort udekorować według uznania.
  • Przed podaniem wstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.

Tak wygląda tort z jednej porcji:



A tak z 1,5 porcji :) Biszkopt piekłam w blaszce o wymiarach 23x37cm (spód). Tutaj czekoladą obsypałam tylko boki tortu, a przy dekoracji poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych ozdób :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz