piątek, 6 lutego 2015

Zupa meksykańska z klopsikami mięsnymi

Nazywam ją zupą, choć najczęściej robię ją w dosyć gęstej wersji. Jest lekko pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Przygotowanie samej zupy zajmuje dosłownie kilka minut, jedynie uformowanie kuleczek jest trochę pracochłonne :) Jednak mimo wszystko wolę mięso w takiej postaci, niż pływające w zupie 'luzem' :)




    Składniki:
  • 500-600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży słoik sosu meksykańskiego (ok. 500 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
     
   Wykonanie:
  • Mięso mielone wyrobić z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem i paprykami, a następnie formować małe klopsiki.
  • Klopsiki obsmażyć na oleju tak, aby zbrązowiały i przełożyć je do garnka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym oleju, a następnie całość przelać do garnka. 
  • Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do garnka. Kukurydzę i groszek przelać do garnka razem z wodą z puszek.
  • Do zupy dodać sos meksykański, łyżkę koncentratu pomidorowego i ok. 0,5 litra wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować przez ok 20 minut.
  • Podawać z grzankami lub innym pieczywem.
  •  
     

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Lubię fasolę, więc to przepis w sam raz dla mnie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie ;)) Chyba też wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń