Lekko pikantny, mocno paprykowy sos do słoików. Idealnie pasuje do kanapek, zapiekanek, wędlin, mięs, grilla i pizzy. Przy większej ilości sosu jest praktycznie tyle samo pracy, co przy jednej porcji, a pasteryzacja sprawia, że możemy go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, dzięki czemu zawsze mamy zapas domowego sosu :)
Składniki:
- 5 kg czerwonej papryki
- 4 główki czosnku
- 5 papryczek chilli
- 40 dag cukru
- 1 i 1/3 szkl. octu
- 3/4 szkl. oleju
- 5 płaskich łyżek soli
- 750-800 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Papryki umyć i pokroić na kawałki, a czosnek obrać. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zblendować. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut uważając, żeby sos się nie przypalił.
- Po tym czasie dodać cukier, ocet, olej, sól i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
- Gorący sos przelać do słoików i mocno zakręcić. Sos zapasteryzować, gotując słoiki w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie ustawić je do góry dnem do ostygnięcia.
- Gdy słoiki ostygną, poustawiać je dnem do dołu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz