wtorek, 10 lutego 2015

Tort makowy z białą czekoladą

Przepis na tort pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku, ale delikatnie go zmieniłam. Poprzez dodatek białej czekolady krem jest dosyć słodki, ale można tę słodkość przełamać zamieniając dżem wiśniowy na np. dżem z czarnej porzeczki, pomaga też obowiązkowy dodatek alkoholu :) Biszkopt jak zawsze przy tortach piekę dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił.


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku
Składniki na poncz: 
  • 3 łyżki rumu
  • pół szklanki wody
  • 1 płaska łyżka cukru
Składniki na krem:
  • 300 g białej czekolady
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Do ozdoby użyłam:
  • gotowe ozdoby z czekolady
  • draże z ciemnej i białej czekolady



Wykonanie:
  • Migdały zmielić lub drobno pokroić nożem płatki migdałowe. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem.
  • Białka ubić na sztywno. Następnie, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać na przemian cukier puder i żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąki, proszek, migdały i mak.
  • Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
  • Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty. 
  • Śmietanę schłodzić w lodówce lub włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Następnie powoli miksując, wlewać do śmietany ostudzoną czekoladę.
  • Składniki na poncz połączyć i dokładnie rozmieszać cukier.
  • Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować na nim 1/2 dżemu, a na dżem wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Górny blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania.
  • Odstawić na co najmniej kilka godzin do schłodzenia.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz