środa, 18 lutego 2015

Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lekkie, dietetyczne danie bez mięsa. Do farszu używam serka o niskiej zawartości tłuszczu, więc naleśniki mają naprawdę mało kalorii :) Z podanych składników wychodzi około 18 naleśników. Można je podawać bez dodatków albo z sosem czosnkowym lub tatarskim.




Składniki na naleśniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu


Wykonanie naleśników:
  • Wszystkie składniki zmiksować w misce i odstawić na ok. 30 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki. Trzymać je pod przykryciem, aby nie wyschły i nie ostygły. 





Składniki na farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 900 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 400 g serka twarogowego
  • 180 g suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz 



Wykonanie farszu:
  • Szpinak rozmrozić. Masło rozpuścić na patelni i dołożyć do niego szpinak. Dusić przez ok. 10 minut. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu.
  • Pomidory pokroić w drobną kostkę. Serek i pomidory dołożyć do szpinaku. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
  • Zawinąć naleśniki. 



Smacznego :)

1 komentarz: