poniedziałek, 23 lutego 2015

Indyk po prowansalsku

...a tak naprawdę może być też schab, filet z kurczaka, mięso od szynki... :) Można użyć każdego z tych mięs - wszystkie wyjdą pysznie. Ja tym razem wybrałam indyka. Jak zawsze wyszedł mięciutki, kruchy i soczysty. Uzupełnieniem jest aromatyczny sos pomidorowo-pieczarkowy z dodatkiem wina. Jest to moje ulubione danie mięsne, a zdecydowanie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi polanymi sosem :)





Składniki:
  • 1 kg mięsa (od szynki, schabu, piersi z kurczaka lub indyka)
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • olej, sól, pieprz





Wykonanie :
  • Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Przełożyć do dużego garnka.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć ją na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i lekko posolić. Całość podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut, ale nie odparowywać całej wody. 
  • Pieczarki oprószyć mąką i jeszcze przez chwilę smażyć. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem.
  • Na tej samej patelni zagotować pół szklanki wody i dolać ją do mięsa. Uzupełnić wodę w garnku tak, aby lekko przykryła mięso. Całość dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (indyka dusiłam ok. 50 minut). 
  • Do garnka wlać szklankę białego wytrawnego wina i dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.






Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jeżeli chodzi o indyka to nie mam za bardzo doświadczenia w tym temacie. Może kiedyś się odważę i spróbuję swoich sił. Danie wygląda fantastycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. pierś z kurczaka :) Pozdrawiam, Ewa

      Usuń