Na podobny przepis natknęłam się w książce E. Aszkiewicz Kuchnia Polska, ale jak zwykle trochę go zmieniłam :) Schab po upieczeniu jest mięciutki i soczysty. Można go podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami.
Składniki:
- 1kg schabu albo mięsa od szynki
- 3 jabłka
- 2 duże cebule
- 3 łyżki musztardy stołowej (nie sarepskiej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
Wykonanie:
- Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować pastą musztardową i odstawić je w przykrytym naczyniu na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
- Cebule obrać, pokroić w piórka i lekko podsmażyć na oleju.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
- Plastry mięsa podsmażyć na oleju, aż się zarumienią.
- Mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi.
- Na wierzchu ułożyć jabłka i cebulę. Całość posypać ziołami.
- Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Smacznego :)
Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com