poniedziałek, 23 lutego 2015

Schab w jabłkach i cebuli

Na podobny przepis natknęłam się w książce E. Aszkiewicz Kuchnia Polska, ale jak zwykle trochę go zmieniłam :) Schab po upieczeniu jest mięciutki i soczysty. Można go podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami.





Składniki:
  • 1kg schabu albo mięsa od szynki
  • 3 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki musztardy stołowej (nie sarepskiej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej 




Wykonanie:
  • Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować pastą musztardową i odstawić je w przykrytym naczyniu na ok. 20 minut w chłodne miejsce. 
  • Cebule obrać, pokroić w piórka i lekko podsmażyć na oleju.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
  • Plastry mięsa podsmażyć na oleju, aż się zarumienią.
  • Mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi. 
  • Na wierzchu ułożyć jabłka i cebulę. Całość posypać ziołami.
  • Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez około 50 minut.




Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń