środa, 4 lutego 2015

Niezawodne pączki z marmoladą

Mój ulubiony przepis na pączki :) Zawsze się udają i długo pozostają świeże i wilgotne. Ich wykonanie nie jest tak trudne, jak mi się wydawało na początku. Ciasto dobrze się formuje, więc nie ma problemu z wypływającą marmoladą. Z podanych składników wychodzi ok. 40 pączków.



   Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 paczka drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • zapach waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 wiaderko twardej marmolady

   Dekoracje:

  • cukier puder, sok z cytryny 
  • 100g gorzkiej czekolady, 100g masła, 2 łyżki kakao
  • drobno pokrojone orzechy, skórka pomarańczowa, posypka cukrowa




   Wykonanie

  • Oliwę i zapach waniliowy wlać do miski. Następnie dodać pokruszone drożdże, żółtka i spirytus. Cukry rozpuścić w lekko ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wlać do miski. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ciasto, aż będzie lekko odchodziło od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 
  • Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki. Ja robię to w ten sposób, że odważam po ok. 50g ciasta, lekko je rozciągam i na środek wkładam łyżeczkę marmolady. Następnie sklejam boki pączka, formuję kulkę i odkładam na ściereczkę na kolejne 15 minut, żeby pączki podrosły.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać ok. 1,5 l oleju. Do oleju włożyć surowego ziemniaka, żeby upewnić się, że olej jest rozgrzany i żeby pączki się nie przypaliły. Nie wyjmować ziemniaka przez cały czas smażenia. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładać do oleju. Pączki powinny tylko do połowy zanurzyć się w oleju i unosić na nim. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy i smażymy aż będą gotowe. Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy lekko przestygną, dekorujemy.
  • Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z niewielką ilością soku z cytryny, aby lukier nie był zbyt rzadki i nie spływał z pączków, ale też niezbyt gęsty i dobrze się rozprowadzał. Dekorujemy pączki lukrem i skórką pomarańczową.
  • Czekoladę, masło i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W polewie maczamy pączki i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.
  • Pączki można też po prostu posypać cukrem pudrem, ale wtedy musimy poczekać, aż całkowicie wystygną.
  • Zjeść ze smakiem :)


Tak wyglądają pączki podczas smażenia :)


A tak już po odsączeniu na ręczniku papierowym i udekorowaniu:


 Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne pączki, szczególnie podoba mi się lukier czekoladowy z posypką.
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, pączki wyglądają przepysznie! Z chęcią wypróbuję, także dziękuję za link :) Pozdrawiam serdecznie - Olga z Kuchenne Preludium :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paczki wyszly doskonale! Przepyszne i mieciutkie. Prosty do wykonania przepis nawet dla poczatkujacych. Polecam

    OdpowiedzUsuń