Mocno owocowe muffinki, które można piec przez cały rok, bo można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Te na zdjęciach nie mają papilotek, ponieważ piekłam je w silikonowych formach.
Nie trzeba ich niczym wykładać ani smarować, a muffinki po upieczeniu
same z nich wyskakują :) Przepis na muffinki znalazłam tutaj. Ja akurat użyłam malin i jeżyn, ale można dodać także borówki.
Składniki suche:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 ml oleju / 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 2 czubate szklanki owoców świeżych lub mrożonych, np. malin, jeżyn, borówek.
Wykonanie:
- W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, a w drugim mokre. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać szybko łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Wmieszać delikatnie owoce.
- Przełożyć ciasto do foremek i piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 minut (owoce świeże) lub 25-30 minut (owoce mrożone).
Smacznego :)
Bardzo owocowe muffinki. Nigdy nie robiłam z mrożonymi owocami, czy trzeba je rozmrażać, czy od razu można dodać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Dodajemy owoce bez rozmrażania :)
UsuńPozdrawiam
Witam. Jaką pojemność powinna mieć szklanka ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna :)
250 ml :)
UsuńOj takie mufinki to można jeść, pyszności :D
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych truskawek? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam, ale myślę, że jeśli nie będą zbyt duże (żeby muffinki mogły wyrosnac) to można ☺ Pozdrawiam
Usuń