środa, 4 lutego 2015

Mazurek wielkanocny przekładany marmoladą

Odkąd pamiętam, na naszym stole wielkanocnym co roku pojawia się mazurek z tego właśnie przepisu. Ciasto nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a jego zaletą jest to, że jest smaczniejsze po kilku dniach, gdy skruszeje, więc można (a nawet należy) przygotować je wcześniej. Jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto wielkanocne :)


       Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 wiaderko twardej marmolady
  •  
    Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • Dekoracja: bakalie, suszone morele, M&M'sy lub inne drażetki




      Wykonanie:
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, smalec i cukry, a następnie dokładnie posiekać. Dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać niewielką ilość śmietany, aby nadać ciastu odpowiednią, gęstą konsystencję. Wyrobione ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • Dwie blachy do pieczenia o wymiarach ok. 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi, oddzielić niewielką jego ilość na rąbek, a resztę podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszki. Resztę ciasta zrolować w cienki wałek, obłożyć nim krawędzie jednego placka i ukośnie ponacinać nożem. Ciasta piec po kolei w piekarniku ustawionym na górną i dolną grzałkę w temp. 200° przez ok. 20 minut.
  • Gdy ciasta przestygną, w garnku podgrzać marmoladę. Przełożyć nią blaty i lekko docisnąć.
  • Wszystkie składniki na polewę podgrzewać na małym ogniu w rondelku lub garnku z grubym dnem do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając i uważając, aby polewa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, wyłożyć ją na ciasto i wyrównać łyżką.
  • Udekorować mazurek, zanim polewa wystygnie. Odstawić na co najmniej jeden dzień, aby ciasto skruszało.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz