Przepis na tort pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku, ale delikatnie go zmieniłam. Poprzez dodatek białej czekolady krem jest dosyć słodki, ale można tę słodkość przełamać zamieniając dżem wiśniowy na np. dżem z czarnej porzeczki, pomaga też obowiązkowy dodatek alkoholu :) Biszkopt jak zawsze przy tortach piekę dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 200 g suchego maku
- 3 łyżki rumu
- pół szklanki wody
- 1 płaska łyżka cukru
- 300 g białej czekolady
- 500 g śmietany kremówki
- 1 śmietan-fix
- 100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
- gotowe ozdoby z czekolady
- draże z ciemnej i białej czekolady
Wykonanie:
- Migdały zmielić lub drobno pokroić nożem płatki migdałowe. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem.
- Białka ubić na sztywno. Następnie, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać na przemian cukier puder i żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąki, proszek, migdały i mak.
- Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
- Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.
- Śmietanę schłodzić w lodówce lub włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Następnie powoli miksując, wlewać do śmietany ostudzoną czekoladę.
- Składniki na poncz połączyć i dokładnie rozmieszać cukier.
- Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować na nim 1/2 dżemu, a na dżem wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Górny blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania.
- Odstawić na co najmniej kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz