...a tak naprawdę może być też schab, filet z kurczaka, mięso od szynki... :) Można użyć każdego z tych mięs - wszystkie wyjdą pysznie. Ja tym razem wybrałam indyka. Jak zawsze wyszedł mięciutki, kruchy i soczysty. Uzupełnieniem jest aromatyczny sos pomidorowo-pieczarkowy z dodatkiem wina. Jest to moje ulubione danie mięsne, a zdecydowanie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi polanymi sosem :)
Składniki:
- 1 kg mięsa (od szynki, schabu, piersi z kurczaka lub indyka)
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 płaskie łyżki mąki
- olej, sól, pieprz
Wykonanie :
- Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Przełożyć do dużego garnka.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć ją na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i lekko posolić. Całość podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut, ale nie odparowywać całej wody.
- Pieczarki oprószyć mąką i jeszcze przez chwilę smażyć. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem.
- Na tej samej patelni zagotować pół szklanki wody i dolać ją do mięsa. Uzupełnić wodę w garnku tak, aby lekko przykryła mięso. Całość dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (indyka dusiłam ok. 50 minut).
- Do garnka wlać szklankę białego wytrawnego wina i dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
Smacznego :)
Jeżeli chodzi o indyka to nie mam za bardzo doświadczenia w tym temacie. Może kiedyś się odważę i spróbuję swoich sił. Danie wygląda fantastycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze można wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. pierś z kurczaka :) Pozdrawiam, Ewa
Usuń